Låna 5 000 kr online

När lånen börjar komma upp till 5 000 kr kan man välja på två olika typer av lån. Det är dels mikrolån som en del erbjuder upp till denna summa och dels är det privatlån som några långivare har i så låga valörer som 5 000 kr. Vi är alltså här lite i gränslandet mellan de stora mikrolånen och de små privatlånen.

Här ska vi därför ta upp lite vad det är för några skillnader mellan dessa typer av lån och hur man kan tänka när ett beslut ska tas.

Mikrolån

Mikrolån är små lån vilket man kan gissa sig till om man kollar på namnet. Vanligt är att det går att låna mellan 500 - 5 000 kr och det med en löptid på 30 dagar. Mikrolånen får ofta mycket dålig kritik för att de är dyra att ta. Och det är absolut inte så att det är någon billig form av lån.

Samtidigt ska man inte dra för stora slutsatser av det media säger. T ex när man läser att den effektiva räntan ligger på över 1 000 % ska man veta att detta är en ränta man räknar på årsbasis. Och då mikrolånen inte sträcker sig så långt blir räntan därför svår att jämföra med ett längre lån som t ex privatlån. Därför är vårt tips här att man helt enkelt funderar ifall det är värt att betala 550 kr och uppåt för att få låna 5 000 kr under 30 dagar (längre hos vissa långivare).

Privatlån

Det finns ett flertal olika namn som benämner denna typ av lån. Det är dels privatlån som vi använder oss av men även blancolån eller ett banklån som många också kallar det för. Denna form av lån ger dig som kund möjlighet att låna mycket mer pengar än vad som gäller för mikrolånen. De större bankerna brukar erbjuda lån upp till 350 000 kr. Här gäller det även en mycket längre löptid, beroende på storleken på lånet går det att ha en löptid upp till 12 år.

Fördelen med privatlån jämfört med mikrolån är att man inte behöver betala tillbaka lånet lika snabbt. Löptiden kommer minst att vara 1 år. En nackdel är att lånet ofta kan bli dyrare totalt än vad ett mikrolån blir detta trots en mycket lägre ränta. Men då man betalar en mindre summa många gånger till långivare blir detta totalt en högre kostnad än vad det blir om man återbetalar allt vid en återbetalning.

Hur ansöker man om ett lån online?

Det är lite svårt att svara exakt på denna fråga då det kan skilja en del åt om man väljer ett privatlån eller ett mikrolån. Men det ska inte vara några problem att förstå hur man lånar pengarna då alla långivare har tydlig information på sin hemsida om hur det går till. Det allra vanligaste är att det finns ett enkelt formulär som ska fyllas i.

Lista på långivare

Nedan kan du hitta en lista på ett antal långivare som kan tänkas hjälpa dig som vill låna 5 000 kr online. Där hittar du även lite kort information som kan vara bra att veta om de olika långivarnas lån.

 • Freedom Finance

  Förmedlar privatlån på 5 000 kr.

  - Låna mellan 2 000 - 350 000 kr genom privatlån.
  - Återbetalningstid på 1 - 3 år när du lånar 5 000 kr.
  - Räntan sätts individuellt.
 • Folkia

  Folkia lånar både ut mindre summor i så kallade mikrolån men även lite större summor i privatlån.

  - Måste vara återkommande kund för ett Folklån på 5 000 kr.
  - Du måste ha en inkomst på minumum 20 000 kr per år för att bli godkänd.
  - Inga aktiva betalningsanmärkningar.
  - Låna 10 000 kr eller mer med ett privatlån kan du dock göra första gången.
  - Kostnad för mikrolån på 5 000 kr är för närvarande 452 kr **.
 • Nanokredit

  Hos Nanokredit kan du ta ett mikrolån på 5 000 kr eller mindre.

  - Låna mellan 1 000 - 5 000 kr.
  - Välj återbetalningstid från 14 dagar upp till 56 dagar.
  - Inga aktiva betalningsanmärkningar.
  - Måste ha en inkomst på 50 000 kr per år för att bli godkänd.
  - Kostnad för mikrolån på 5 000 kr är för närvarande 667 kr.